Painotuotteiden käsittely- ja pesuohjeet

Painotuotteet ovat herkkiä luksustuotteita joita tulee kohdella niiden ansaitsemalla kunnioituksella. Ideaalisti vaatetta käytetään vain kerran ja ennen kuin se likaantuu liikaa, tilataan uusi tilalle seuraavaa käyttökertaa varten. Pesu aina ehdottomasti vain käsinpesuna ja enintään kolmea sormea per käsi käyttäen, luonnollisesti mukavan viileässä vedessä ja pesuaineena enintään vedessä noin puoli tuntia lionnut pesupähkinä. Muista poistaa pähkinä ennen pesua jotta se ei hankaa!

Höpö höpö. Useimmiten painotuotteet ovat tehty ja hankitty nimenomaan käyttöä varten ja sen niiden tuleekin kestää. Käsittelyllä on kyllä merkityksensä ja tavat eroavat hivenen riippuen painamisessa käytetystä väristä. On hyvä käsitellä vaatetta oikein jotta jälki pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään, mutta useimmiten kyse on samalla itse vaatteen oikein käsittelystä.

Kaksi painoväriä
Kuvien painamiseen voidaan käyttää kuumuuteen reagoivaa plastisol väriä tai vesipohjaista väriä. Ero on helppo tuntea sormilla. Plastisol jää kankaan pinnalle ja käytännössä liimautuu kankaaseen todella tiukkaan. Väri on myös helppo tuntea ihan vain liikuttamalla sormea kangasta pitkin. Vesipohjaiset värit taas eivät tunnu sormiin juuri lainkaan, eikä väri jää kankaan pinnalle vaan imeytyy itse kankaaseen värjäten sen. Meillä kätetään molempia värejä riippuen käyttökohteesta, kangastyypistä ja painettavan kuvan tyypistä.

Pesu
Hyvä yleissääntö on, että noudattamalla vaatteen pesulapun merkintöjä myös painojälki säilyy hyvänä. Yleisin painojäljen huonontumisen syy onkin rumpukuivaus, sillä vaikka väri itsessään kestää rummutuksen hyvin, kangas ei kestä. Kuivausrummut kuluttavat kangasta ja siten myös painojälki alkaa näyttämään epätasaisemmalta tai voi kulua pois (vesipohjaiset) jopa halkeilla tai rapista irti (plastisol). Eli: vältä kuivausrumpua vaikka sitä toisinaan voikin käyttää.

Kuumennus
Kuivausrummun tai muunkaan välineen kuumuus ei normaalisti ole ongelma, sillä molemmat värityypit kestävät helposti yli sadan asteen lämmön. Silittäminen saattaa jopa saada plastisol värin jälleen ehommaksi, sillä plastisol alkaa sulamaan ja uudelleensitoutumaan n. 130-150 asteessa. Huonona puolena kuitenkin on, että kuvatyypistä riippuen väri voi siihen kohdistuvan painon vuoksi silittäessä myös levitä hieman ja kadottaa pienempiä yksityiskohtia.

Viikkaus
Vaate säilyy yllättävän paljon paremmassa kunnossa viikattuna (tai ripustettuna) vaatekaapissa kuin mytyssä lattialla keskellä kulkuväylää.

LIIAN PITKÄ; EN JAKSA LUKEA:

Noudata pesulapun ohjeita, vältä rummutusta (paitsi jos olet rumpali) ja saa silittää, mutta sillä voi olla pieniä yksityiskohtia latistavia vaikutuksia jos kyseisessä tuotteessa on kovin pieniä yksityiskohtia.